800 500 5150 info@gcp.gr

Τα Οφέλη του Διαλείποντα Καθετηριασμού

Τι είναι ο διαλείπων καθετηριασμός;

Ένας ουροκαθετήρας είναι μια ιατρική συσκευή που χρησιμοποιείται για να αδειάσει η κύστη όταν ένας ασθενής δεν είναι σε θέση να το πράξει φυσιολογικά.Οι καθετήρες συνοδεύονται συνήθως από έναν ουροσυλλέκτη όπου συλλέγονται τα ούρα. Σε κατακεκλιμένους ασθενείς, ο ουροσυλλέκτης μπορεί να κρέμεται απο την κλίνη ενώ στους περιπατητικούς ασθενείς, ο ουροσυλλέκτης μπορί να στερεωθεί στο πόδι του ασθενή. Ο ουροσυλλέκτης όταν χρειάζεται μπορεί να αδειάζει στην τουαλέτα.

Στον διαλείποντα καθετηριασμό, ο ασθενής εφαρμόζει και αφαιρεί τον καθετήρα αρκετές φορές την ημέρα κατόπιν οδηγιών του θεράποντα ιατρού, εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη να φέρει συνεχώς καθετήρα.

Είναι σχετικά εύκολο

Αν και μπορεί να φανεί δύσκολο στην αρχή, ο διαλείπων καθετηριασμός είναι μια αρκετά απλή διαδικασία εφόσον εξοικειωθείτε με την τεχνική.Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σε θέση να αυτοκαθετηριάζονται. Ακόμη και παιδιά από την ηλικία των επτά ή οκτώ ετών μπορούν να εκπαιδευτούν. Εάν δεν είστε σωματικά σε θέση να το κάνετε μόνος σας, μπορεί να βοηθήσει ο γονέας ή κάποιος επαγγελματίας υγείας.

Είναι αποτελεσματικός

Εάν δεν μπορείτε να αδειάσετε την κύστη σας φυσιολογικά, ο διαλείπων καθετηριασμός είναι μια αποτελεσματική λύση. Η κατακράτηση των ούρων στην κύστη για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει στην διόγκωση της ή σε ουρολοίμωξη. Ο διαλείπων καθετηριασμός μπορεί να βοηθήσει κρατώντας αυτά τα προβλήματα υπό έλεγχο. Μπορεί επίσης σε ορισμένους ασθενείς να βελτιώσει την ακράτεια. Το γεγονός ότι αφαιρείτε τον καθετήρα μόλις αδειάσει η κύστη σας, σας επιτρέπει μια φυσιολογική δραστήρια ζωή.

Είναι ασφαλής

Οι μόνιμοι καθετήρες μπορεί να έχουν παρενέργειες όπως λοίμωξη, διαρροή, απόφραξη ακόμη και σπασμούς της ουροδόχου κύστης. Η πιθανότητα εμφάνισης αυτών των ανεπιθύμητων ενεργειών μειώνεται με τον διαλείποντα καθετηριασμό. Μόλις εξοικειωθείτε με την τεχνική του διαλείποντα καθετηριασμού είναι μάλλον απίθανο να τραυματίσετε τον εαυτό σας. Σε σύγκριση με τη χρήση ενός μόνιμου καθετήρα, ο διαλείπων καθετηριασμός βελτιώνει την ποιότητα ζωής σας.

Ποιος μπορεί να ωφεληθεί από τη χρήση του διαλείποντα καθετηριασμού;

Ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει διαλείποντα καθετηριασμό σε περίπτωση που υποφέρετε από κατακράτηση ούρων, ακράτεια ή σοβαρά προβλήματα της ουροδόχου κύστης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νεφρική βλάβη. Επίσης συνιστάται για άτομα με Δισχιδή Ράχη,Κάκωση του Νωτιαίου Μυελού, Σκλήρυνση Κατα Πλάκας (ΣΚΠ) και λοιπές νευρολογικές παθήσεις. Ο διαλείπων καθετηριασμός μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί προσωρινά μετά από ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις στον προστάτη ή στα γεννητικά όργανα ή μετα απο κοιλιακή υστερεκτομή.

Πως λειτουργεί ο διαλείποντας καθετήρας

Ο αποστειρωμένος καθετήρας, εισάγεται μέσα στην ουρήθρα η οποία συνδέει τα γεννητικά όργανα με την κύστη. Μετά οδηγείτε απαλά τον καθετήρα μέσα στην κύστη ώστε να προκληθεί ροή των ούρων μέσω του καθετήρα προς τον ουροσυλλέκτη. Όταν σταματήσει η ροή των ούρων, ίσως χρειαστεί να μετακινήσετε λίγο τον καθετήρα για να δείτε αν υπάρχουν άλλα ούρα. Μόλις η κύστη αδειάσει μπορείτε να αφαιρέσετε τον καθετήρα.

Ο θεράπων ιατρός ή ο επαγγελματίας υγείας θα σας δώσει οδηγίες για τη σωστή χρήση του καθετήρα. Θα πρέπει να αναφέρετε άμεσα στο γιατρό σας τυχόν δυσκολίες ή παρενέργειες κατα την διαδικασία του καθετηριασμού.

Τι άλλο πρέπει να ξέρει ο χρήστης;

Ο θεράπων ιατρός θα σας συμβουλεύσει για το πόσες φορές την ημέρα θα πρέπει να αυτοκαθετηριάζεστε. Οι καθετήρες ποικίλουν σε μεγέθη και τύπους προκειμένου να προσαρμόζονται στις ανάγκες του εκάστοτε ασθενή.

Όλα τα υλικά καθετήρες και ουροσυλλέκτες καλύπτονται πλήρως απο τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να μην επιβαρύνεστε. Ο θεράπων ιατρός θα συνταγογραφήσει τον τύπο του καθετήρα που χρειάζεστε. Φροντίστε πάντα για την έγκαιρη προμήθεια των υλικών σας.

Προσφέρουμε λύσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πελατών μας. Η υγεία και ευζωία των πελατών μας ειναι η απόλυτη προτεραιότητα μας.

Στοιχεία Επικοινωνίας

210 620 3000

Free Phone 800 500 5150

211 500 4221

Εξειδικευμένη γραμμή για θέματα ποιότητας & εξυπηρέτησης

210 620 1332

info@gcp.gr

Αυγής 60, Κηφισιά, 145 64 Αθήνα