800 500 5150 info@gcp.gr

Βασικές Πληροφορίες

Η φυσιολογική λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος είναι να επεξεργάζεται το ανθρώπινο αίμα. Αφού αυτό πρώτα έχει πάρει όλα τα χρήσιμα συστατικά από τις τροφές, τα φρούτα και το νερό και τα έχει μοιράσει στα διάφορα όργανα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν μέσα από ειδικές διαδικασίες, το ουροποιητικό σύστημα παίρνει όλα τα άχρηστα συστατικά, αυτά που θέλει και πρέπει να αποβάλλει ο οργανισμός , και τα διώχνει από αυτόν με την μορφή των ούρων. Έτσι ο οργανισμός συνεχώς θα έχει κενό χώρο για καινούρια συστατικά και ουσίες που είναι απαραίτητες για την φυσιολογική λειτουργία του.

Το ουροποιητικό σύστημα αποτελείται από όργανα που καθένα με την σειρά του επιτελεί μια συγκεκριμένη λειτουργία. Έτσι το ουροποιητικό σύστημα αποτελείται από: τους νεφρούς, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα.

Νεφροί: οι νεφροί είναι δύο, ο αριστερός και ο δεξιός. Έχουν σχήμα φασολιού και μέγεθος 12 εκατοστών. Ο δεξιός μάλιστα νεφρός βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από τον αριστερό λόγω ύπαρξης του ήπατος. Καθώς οι νεφροί είναι το πρώτο τμήμα του ουροποιητικού συστήματος, δέχονται πρώτοι τις άχρηστες ουσίες. Ουσιαστικά φιλτράρουν το αίμα και κρατάνε μόνο τις άχρηστες ουσίες αφήνοντας το υπόλοιπο αίμα να ξανάγυρίσει στην προηγούμενη κυκλοφορία του. Αυτό το υγρό που κρατάει και επεξεργάζεται ο κάθε νεφρός λίγο πριν το αποβάλλει λέγεται «ούρα». Ο κάθε νεφρός στέλνει τα ούρα στο επόμενο τμήμα του ουροποιητικού συστήματος τον ουρητήρα του.

Ουρητήρες: Η συνέχεια ουσιαστικά των νεφρών είναι οι ουρητήρες. Είναι στενοί κοίλοι σωλήνες που οδηγούν τα ούρα απο τους νεφρούς στην κύστη. Κάθε ουρητήρας έχει μήκος 24-30cm. Οι ουρητήρες σταματούν στο κατώτερo τμήμα της κύστης και είναι συνδεδεμένοι στην κύστη με τέτοιο τρόπο ώστε να εμποδίζεται η ροή των ούρων πίσω στους νεφρούς. Οι συσπάσεις των μυών στους ουρητήρες ωθούν τα ούρα απο τους νεφρούς στην ουροδόχο κύστη σχεδόν αδιάκοπα.

Ουροδόχος κύστη: Η κύστη είναι κοίλο όργανο με μυϊκό τοίχωμα και δύο βασικές λειτουργίες. – την αποθήκευση και την αποβολή ούρων. Σε ηρεμία η κύστη μπορεί να συγκρατήσει περίπου 350-450ml ούρων, πριν αισθανθείται μια έντονη ανάγκη για ούρηση. Αν κρατήσετε τα ούρα περισσότερο και φθάσουν 600 ή 700 ml, τότε η κύστη θα συσπαστεί και θα αδειάσει μόνη της για λόγους ασφαλείας, κάτι που λέγεται αυτόματη ούρηση. Το μέγεθος δε και το σχήμα της κύστης καθώς και η ποσότητα ούρων που μπορεί να αποθηκεύσει ποικίλουν απο άτομο σε άτομο. Το άδειασμα της κύστης (ούρηση) περιλαμβάνει το συντονισμό τόσο της εκούσιας όσο και της ακούσιας σύσπασης των μυών, καθώς και ένα λειτουργικό νευρικό σύστημα. Όταν η κύστη αδειάζει, τα ούρα αποβάλλονται απο το σώμα μέσα απο τον αγωγό που ονομάζεται ουρήθρα. Η ούρηση συμβαίνει όταν ο μυς της κύστης που ονομάζεται εξωστήρας συσπάται και οι σφιγκτήρες ανοίγουν. Τα ούρα περνούν απο την ουρήθρα και αποβάλλονται απο τον οργανισμό. Η ούρηση είναι μία λειτουργία εκούσια.

Ουρήθρα: Η ουρήθρα είναι ο σωλήνας μέσω του οποίου τα ούρα αποβάλλονται απο την ουροδόχο κύστη προς το εξωτερικό περιβάλλον. Είναι ένας μυϊκός σωλήνας καλυμμένος απο βλεννογόνο υμένα. Περιλαμβάνει ένα σφιγκτήρα (μυς) που υπόκειται στη θέληση μας, δηλαδή εμείς ελέγχουμε το πότε θα ούρησουμε και πότε όχι. Όταν κοιμόμαστε αυτός μένει κλειστός και γι’αυτό δεν έχουμε ατυχήματα, δηλαδή ακούσια αποβολή ούρων. Έτσι όταν έχουμε ανάγκη να ουρήσουμε, η ουροδόχος κύστη αφήνει τα ούρα να περάσουν μέσα από την ουρήθρα, ο σφικτήρας χαλαρώνει και τελικά ουρούμε. Η βασική διαφορά ανάμεσα στην γυναικεία και την ανδρική ουροφόρο οδό είναι το μήκος της ουρήθρας.

Φυσιολογική διαδικασία ούρησης

 

H διαδικασία της ούρησης περιλαμβάνει το συντονισμό ανάμεσα στην κύστη και στους σφιγκτήρες μυς, καθώς και ένα λειτουργικό νευρικό σύστημα. Το κέντρο της ούρησης στο νωτιαίο μυελό βρίσκεται ανάμεσα στο δεύτερο και το τέταρτο ιερό μυελοτόμιο. Όταν η κύστη είναι γεμάτη, στέλνονται νευρικές ώσεις στο τμήμα αυτό του νωτιαίου μυελού και μετά στον εγκέφαλο για να επικοινωνήσουν το ότι η κύστη είναι πλήρης. Εκείνη τη στιγμή ο εγκέφαλος στέλνει ένα μύνημα στην κύστη λέγοντας της να συσπαστεί και ενα μήνυμα στον σφιγκτήρα για να χαλαρωσει και να επιτρέψει στα ούρα να αποβληθούν. Ένα υγιές νευρικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για ένα σωστό συντονισμό αυτής της περίπλοκης διαδικασίας.

Οι άνδρες και οι γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη φυσιολογική ούρηση για διάφορους λόγους . Οι δυσλειτουργίες που αφορούν την ουροδόχο κύστη είναι είτε ακράτεια ούρων (ακούσια απώλεια ούρων) είτε επίσχεση (ή κατακράτηση) ούρων. 

Επίσχεση

Επίσχεση Ως επίσχεση ούρων ονομάζεται η κατάσταση, κατά την οποία ο ασθενής δεν μπορεί να ουρήσει, ενώ έχει έντονη επιθυμία. Συνήθως συμβαίνει σε άνδρες και οι αιτίες μπορεί να είναι η υπερπλασία του προστάτη , κάποια φλεγμονή του προστάτη ή κάποιο στένωμα στην…

Ακράτεια

Ακράτεια Ακράτεια είναι κάθε απώλεια ούρων, χωρίς τη θέληση του πάσχοντος. Είναι πολύ συχνό πρόβλημα, αφού πάσχει το 20-30% του γενικού πληθυσμού. Είναι συχνότερη στις γυναίκες, ενώ στους άνδρες τα ποσοστά κυμαίνονται μεταξύ 3 και 10% με τα υψηλότερα ποσοστά μετά την…

Προσφέρουμε λύσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πελατών μας. Η υγεία και ευζωία των πελατών μας ειναι η απόλυτη προτεραιότητα μας.

Στοιχεία Επικοινωνίας

210 620 3000

Free Phone 800 500 5150

211 500 4221

Εξειδικευμένη γραμμή για θέματα ποιότητας & εξυπηρέτησης

210 620 1332

info@gcp.gr

Αυγής 60, Κηφισιά, 145 64 Αθήνα