αναπηρικό αμαξίδιο

Διαχείριση της κύστης

Διαχείριση της κύστης

Ένα πρόγραμμα διαχείρισης της κύστης προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε ατόμου που παρουσιάζει διαταραχές στην ούρηση (ακράτεια ή επίσχεση) του δίνει την δυνατότητα να μπορέσει να επανακτήσει έως ένα βαθμό τον έλεγχο της λειτουργείας της ούρησης, να μειώσει τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του.

Tα προϊόντα που βοηθούν το άτομο να διαχειριστεί την κύστη του είναι οι καθετήρες οι οποίοι ανάλογα με το σύμπτωμα που εμφανίζει ο εκάστοτε ασθενής χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

  • Μόνιμοι καθετήρες (ή Φόλεϋ)
  • Διαλείποντες καθετήρες
  • Εξωτερικοί ή Περιπεϊκοί καθετήρες

Καθετήρας είναι ένας λεπτός, εύκαμπτος και ευλύγιστος σωλήνας που εισάγεται στην κύστη για να αποστραγγίσει τα ούρα όταν η κύστη δεν αδειάζει με φυσιολογικό τρόπο.

Αν ο καθετήρας παραμένει στην κύστη για ώρες, μέρες ή και περισσότερο τότε ονομάζεται μόνιμος καθετήρας. Αν ο καθετήρας εισάγεται για να αποστραγγίσει τα ούρα και στην συνέχεια απομακρύνεται, ονομάζεται διαλείπων καθετήρας.

Στις περιπτώσεις ανδρικής ακράτειας υπάρχει και η λύση του περιπεϊκού εξωτερικού καθετήρα, ο οποίος εφαρμόζει σαν προφυλακτικό.

Μόνιμοι καθετήρες (ή Φόλεϋ)

Οι μόνιμοι καθετήρες χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις είτε ακράτειας, είτε επίσχεσης και παρέχουν συνεχή αποστράγγιση των ούρων. Εισάγονται μέσω της ουρήθρας και παραμένουν έως και ένα μήνα. Είναι δυνατόν να συνδεθούν με ουροσυλλέκτη μηρού ο οποίος προσδένεται στο πόδι κάτω απο τα ρούχα για περιπτώσεις περιπατητικών ασθενών ή με ουροσυλλέκτη κλίνης για τις νυχτερινές ώρες και για περιπτώσεις κατακεκλιμένων ασθενών.

Διαλείποντες καθετήρες

Οι διαλείποντες καθετήρες χρησιμοποιούνται κυρίως σε καταστάσεις επίσχεσης ή ακόμα και σε περιπτωσεις ακράτειας στις οποίες δεν αδειάζει πλήρως η κύστη. Επίσης ειναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν και σε περιπτώσεις στένωσης της ουρήθρας για διάνοιξη. Εισάγονται μέσω της ουρήθρας και μόλις ολοκληρωθεί η αποστράγγιση των ούρων απομακρύνονται και απορρίπτονται. Είναι μιας χρήσης αποστειρωμένοι και αν χρειαστεί μπορουν να συνδεθούν με οποιοδήποτε ουροσυλλέτη.

Περιπεϊκοί ή εξωτερικοί καθετήρες

Οι περιπεϊκοί καθετήρες χρησιμοποιούνται μόνο σε περιπτώσεις μέτριας έως βαριάς ανδρικής ακράτειας. Τοποθετούνται εξωτερικά της ουρήθρας σαν προφυλακτικό και είναι μαλακοί και εύκαμπτοι ώστε να εφαρμόζουν με ασφάλεια προσφέροντας άνεση χωρίς να τραυματίζουν. Διαθέτουν εσωτερικό ενσωματωμένο αυτοκόλλητο ώστε να αποτρέπεται η ακούσια αποκόλληση τους προσφέροντας στον χρήστη σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Μπορούν να παραμείνουν 24 ώρες απαιτώντας αλλαγή μια φορά την ημέρα. Συνδεόνται με οποιοδήποτε τύπο ουροσυλλέκτη είτε μηρού είτε κλίνης.