Δυσχιδής ράχη

Ορισμός 

Η Δυσχιδής ράχη θεωρείται η πιο πολύπλοκη εκ γενετής βλάβη που είναι συμβατή με την ανθρώπινη ζωή. Είναι μια γενετική ατέλεια του νευρικού σωλήνα που συμβαίνει έως την 28η εβδομάδα μετά τη σύλληψη. Αυτό συμβαίνει όταν τα μικρά οστά (σπόνδυλοι) τα οποία απαρτίζουν την σπονδυλική στήλη δεν έχουν σχηματιστεί πλήρως και μπορεί να έχουν «κενά» ανάμεσά τους. Σε ακραίες περιπτώσεις, ένας ή περισσότεροι σπόνδυλοι μπορεί να λείπουν, εκθέτοντας τον  νωτιαίο μυελό. Στις περισσότερες περιπτώσεις με δισχιδή ράχη, η ατέλεια της σπονδυλικής στήλης εντοπίζεται στην βάση της. Δεν είναι απόλυτα γνωστό ποια αιτία προκαλεί τη δισχιδή ράχη, αλλά γενικώς κληρονομικοί και γενικότεροι περιβαλλοντολογικοί παράγοντες επηρεάζουν.  Είναι γνωστό ότι η βιταμίνη Β και το φυλλικό οξύ, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης του εμβρύου.

Η σοβαρότητα της δισχιδούς ράχης ποικίλλει και έχει τρεις κατηγορίες:

Λανθάνουσα δισχιδής ράχη: Η πιο συνηθισμένη και η λιγότερη σοβαρή κατηγορία η οποία συνήθως δεν χρειάζεται θεραπεία. Συνήθως ανακαλυπτεταί κατά τη διάρκεια ακτινογραφίας για άλλους λόγους.

Μηνιγγοκήλη: Σε αυτήν την κατηγορία οι σπόνδυλοί δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά, παρόλα αυτά οι προστατευτικές μεμβράνες του νωτιαίου μυελού σπρώχνονται προς τα έξω. ή προστατευτικο κάλυμμα του νωτιαίου μυελού ή αλλιώς μηνίγγια έχει ωθηθεί έξω σε ένα σάκο που ονομάζεται «μηνιγγοκήλη’’. Ωστόσο, ο νωτιαίος μυελός παραμένει άθικτος. Αυτός ο τύπος μπορει να διορθωθεί χειρουργικά με ελάχιστη ή καμία βλάβη των νευρικών οδών.

Μυελλομηνιγγοκήλη: ο πιο σοβαρός τύπος δυσχιδούς ράχης, στην οποία ένα τμήμα του ίδιου του νωτιαίου μυελού προεξέχει από το πίσω μέρος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι σάκοι καλύπτονται με το δέρμα ενώ σε άλλες, οι ιστοί και τα νεύρα εκτίθονται κάνοντας το μωρό επιρρεπές σε απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις.

Ποιες Είναι Οι Επιδράσεις Της Δισχιδούς Ράχης;

Οι επιδράσεις της δισχιδούς ράχης μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με την μορφή, την τοποθεσία και το σύνολο της βλάβης των νεύρων στον νωτιαίο μυελό. Δεν υπάρχει καμία θεραπεία της δισχιδούς ράχης, επειδή ο ιστός νεύρων δεν μπορεί να αντικατασταθεί ή να επισκευαστεί. Οι επιδράσεις σε κάποιον που έχει δισχιδή ράχη μπορεί να είναι:

Μερική ή ολική παράλυση μέρους του σώματος κάτω από το επίπεδο του νωτιαίου μυελού που είναι προσβεβλημένο. Οι δεξιότητες της αδρής κινητικότητας όπως κάθισμα, όρθια θέση και το περπάτημα επηρεάζονται.

  • Διαφορετική από το φυσιολογικό αισθητικότητα.
  • Διαφορετικό από το φυσιολογικό έλεγχο της ούρησης και αφόδευσης.
  • Υδροκεφαλία(υπερβολικό  υγρό στον εγκέφαλο ).
  • Δευτερογενής επιδράσεις του  αλλαγμένου μυϊκού  ελέγχου που επιδρά στο μυοσκελετικό σύστημα (μπορεί να οδηγήσει σε εξαρθρωμένες αρθρώσεις, σκολίωση κλπ.).