ΔΥΣΦΑΓΙΑ
Αυτό είναι ένα σύμπτωμα που εμποδίζει ή καθστερεί την πρόσληψη υγρών ή στερεών τροφών από πολλούς ανθρώπους χωρίς φίμωση .Η κατάποση αποτελείται από τρεις φάσεις: στοματική,φαρυγγική και οισοφαγική. Όταν εμφανίζεται μια αλλοίωση σε οποιαδήποτε φάση κατάποσης, αυτό προκαλεί δυσφαγία ή δυσκολία στην κατανάλωση ή στην κατάποση υγρών ή /και στερεών.
Η ακτάποση είναι μια πολύπλοκη δραστηριότητα που περιλαμβάνει τη συντονισμένη δράση 25 μυών 6 κρανιακών νεύρων.
Οι ασθενείς που έχουν αυξημένο κίνδυνο να υποφέρουν από δυσφαγία, περιλαμβάνουν εκείνους που πάσχουν από νευρολογικές ασθένειες, ογκολογικοί ασθενείς ή or the head or neck, ασθενείς με καρκίνο μετά τη ΜΕΘ(διασωληνωμένοι) ασθενείς, πάσχοντες από εγκεφαλοαγγειακά ατυχήματα,ηλικιωμένους και ασθενείς με COVID-19 .
Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι :
– συχνός βήχας και σάλια
– παρατεταμένος χρόνος που απαιτείται για το φαγητό
– ανικανότητα να καταναλώσει μια κουταλιά τροφής με μια κίνηση
– συσσωρεύεται τροφή στα μάγουλα
– πτώση σάλιου και τροφής από το στόμα κατά τη διάρκεια του φαγητού
– συχνό φίμωμα
– απώλεια βάρους
– smoky ή υγρή φωνή
– αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες λόγω της τάσης απόρριψης ορισμένων τύπων δύσκολα καταναλώσιμων τροφών
Επιπλοκές:
Οι πιο συχνές επιπλοκές που συναντώνται σε ένα άτομο με δυσφαγίαεπηρεάζουν κυρίως δύο πτυχές:
- Επιπλοκές σε αναπνευστικό επίπεδο
Ως αποτέλεσμα της φίμωσης, η τροφή μερικές φορές εισέρχεται στους πνεύμονες λόγω βρογχικής εισρόφησης, προκαλώντας βλάβη στους πνεύμονες και σε ορισμένες περιπτώσεις αναπνευστική λοίμωξη που μπορεί να είναι σοβαρή σε αθένειες όπως η πνευμονία.
- Επιπλοκές στη διατροφή
Τα άτομα που πάσχουν από στοματοφαρυγγική δυσφαγία αποφεύγουν να τρώνε και να πίνουν,γεγονός που οδηγεί σε υποσιτισμό και αφυδάτωση.
Για να αποφευχθεί ο υποσιτισμός και η αφυδάτωση στο άτομο με στοματοφαρυγγική δυσφαγία ,πρέπει να εισαχθούν μια σειρά τροποποιήσεων τροφίμων και ποτών για να εξασφαλιστεί η σωστή διατροφή και ενυδάτωση και να είναι επιτυχής η διατήρηση μια ς υγιούς κατάστασης.
Οι κύριοι στόχοι της διατροφικής παρέμβασης σε ασθενείς με δυσφαγία είναι οι εξής:
Βελτιστοποίηση της διατροφικής κατάστασης για την πρόληψη της αφυδάτωσης και του υποσιτισμού
- Τρόφιμα με υψηλή θρεπτική πυκνότητα και μικρό όγκο
Βοθεια στους ασθενείς στην κατάποση ώστε να αποφευχθεί η φίμωση και η αναρρόφηση
- Στερεές τροφές με τροποποιημένη υφή (TMF).
- Πυκωντικά υγρά.
Unidad Funcional de Disfagia Orofaríngea del Hospital Universitario Príncipe de Asturias. Disfgia orofaríngea: Solucionesmultidisciplinares. 1ª edición. Madrid: Aula Médica; 2018.
Mª Mercedes Velasco, Viridiana Arreola, Pere Clavé y Carolina Puiggrós. Abordaje clínico de la disfagia orofaríngea: diagnóstico y tratamiento. Nutr Clin Med. 2007.