Πως λειτουργεί φυσιολογικά το πεπτικό σύστημα

(απλοποιημένο διάγραμμα του πεπτικού συστήματος)
  • Η πέψη ξεκινά από το στόμα με το μάσημα της τροφής και με την κατάποση περνάει στο στομάχι μέσω του οισοφάγου. Στο στομάχι η τροφή αναμιγνύεται με τα πεπτικά ένζυμα μέχρι να γίνει ένας υδαρής χυλός και να περάσει στον ειλεό (ή λεπτό έντερο)
  • Τα τοιχώματα του στομαχιού και του λεπτού εντέρου διαθέτουν μύες που διαστέλλονται και συστέλλονται και προκαλούν μια περισταλτική κίνηση που αναγκάζει την τροφή να προχωρήσει (αυτό ονομάζεται περίσταλση).
  • Κατά τη διάρκεια της «διαδρομής» της τροφής στο λεπτό έντερο τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα τρόφιμα απορροφώνται από το σώμα αφήνοντας ένα αρκετά υγρό μίγμα αχώνευτης ύλης και νερού. Στην συνέχεια τα προϊόντα της πέψης περνούν σε ημι-υγρή μορφή στο παχύ έντερο (ή κόλον).
  • Το παχύ έντερο έχει ως σπουδαιότερη λειτουργία την απορρόφηση του νερού, αφήνοντας την αφυδατωμένη πλέον αχώνευτη ύλη (κόπρανα) σε ημιστερεά μορφή. Στο τέλος του παχέως εντέρου τα κόπρανα αποθηκεύονται στο ορθό από όπου και εξέρχονται οι κενώσεις μέσω του πρωκτού