Προετοιμασία αλλαγής, μέτρηση στομίας και καθαριότητα

Η διατήρηση του δέρματος γύρω από την στομία σε καλή κατάσταση εξαρτάται από την σωστή περιποίηση. Υγιές δέρμα σημαίνει και καλή εφαρμογή του σάκου. Επομένως η φροντίδα του περιστομικού δέρματος πρέπει να σας γίνει μια καθημερινή συνήθεια. Αφιερώστε καθημερινά λίγω ώρα στην περιποίηση της στομίας σας, χωρίς άγχος και πίεση.

Πρώτα από όλα χρειάζεστε το δικό σας χώρο και άνεση για όση ώρα ασχολείστε με την στομία σας. Συνήθως το μπάνιο του σπιτιού είναι ο κατάλληλος χώρος.

Μέτρηση της στομίας

Θα εξασφαλίσετε την μέγιστη δυνατή προστασία του περιστομικού δέρματος προσαρμόζοντας την οπή του κολλητικού όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σχήμα και το μέγεθος της στομίας σας (αφήνοντας πάντα 3-4 χιλ περιθώριο).Το κολλητικό υλικό πρέπει να εφαρμόζει τέλεια γύρω από την στομία χωρίς όμως να την πιέζει ή να την ερεθίζει.

Το πρώτο διάστημα μετά το χειρουργείο η στομία αλλάζει σταδιακά μέγεθος καθώς ξεπρήζεται, επομένως θα πρέπει να παρακολουθείτε συχνά (με τους ειδικούς μετρητές) το μέγεθος του στόμιου.

Καθαριότητα του περιστομικού δέρματος

Πριν τοποθετήσετε τον νέο σάκο (ή βάση) το περιστομικό δέρμα πρέπει να είναι καθαρό και στεγνό.

Χρησιμοποιείστε γάζες βρεγμένες και στιμένες για να καθαρίσετε καλά την περιοχή από τυχόν υπολείμματα. Αφού καθαρίσετε την περιοχή ταμπονάρετε την με στεγνές γάζες. Αν νιώθετε υγρασία πάνω στο δέρμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σεσουάρ σε χαμηλή θερμοκρασία

Το πράσινο σαπούνι είναι μια καλή λύση για την καθαριότητα της περιοστομικής περιοχής.

ΜΗΝ χρησιμοποιείτε αρωματικές αλοιφές και κρέμες του εμπορίου καθώς υπάρχει κίνδυνος να κάνουν το δέρμα λιπαρό και να μην κολλούν καλά τα υλικά.

Χρησιμοποιείτε τα ειδικά καθαριστικά και αφαιρετικά κόλλας της Welland για καλύτερη περιποίηση της περιστομικής περιοχής.

ΜΗΝ χρησιμοποιείτε βενζίνη, μωρομάντηλα και αφριστικά καθαριστικά καθώς υπάρχει κίνδυνος να ερεθίσουν ή να ξηράνουν το δέρμα.