Γιατί δημιουργείται μια ειλεοστομία

  • Όπως και κάθε άλλη σοβαρή χειρουργική επέμβαση, η πραγματοποίηση μιας ειλεοστομίας δεν είναι μια απλή απόφαση και οι γιατροί το συνιστούν μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο.
  • Αν και υπάρχουν διάφορες αιτίες, οι βασικοί λόγοι πραγματοποίησης μιας επέμβασης που θα καταλήξει στην δημιουργία μιας ειλεοστομίας καλύπτονται από τον γενικό όρο «φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου» που περιλαμβάνει την ελκώδη κολίτιδα και την νόσο του Crοhn.
  • Οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου έχουν διαφορετικό βαθμό σοβαρότητας και μπορεί να προκαλέσουν διαφορετικά συμπτώματα. Το να έχει κάποιος φλεγμονώδη νόσο του εντέρου δεν σημαίνει πως θα κάνει και ειλεοστομία. Μόνο στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, όπου ενήλικες ή παιδιά υποφέρουν από σοβαρά, χρόνια και εξουθενωτικά συμπτώματα ή όταν συντρέχει ανάγκη για επείγουσα χειρουργική επέμβαση, εξετάζεται η περίπτωση της ειλεοστομίας.
  • Κάποιες φορές, η ειλεοστομία μπορεί να είναι προσωρινό μέτρο, που επιτρέπει στο εναπομένον τμήμα του εντέρου να ξεκουραστεί και να θεραπευθεί, και μετά από κάποιο διάστημα να επανασυνδεθεί (αναστομωθεί). Μια προσωρινή ειλεοστομία είναι απαραίτητη σε συνδυασμό με την αφαίρεση όγκου ή με την κατασκευή εσωτερικής ληκύθου. Ο χειρουργός σάς θα σας ενημερώσει αν η ειλεοστομία σας είναι προσωρινό μέτρο.
  • Ανεξάρτητα από το λόγο δημιουργίας μιας στομίας, πολλοί οστομικοί ανακαλύπτουν πως μια ειλεοστομία, και συνεπώς η αφαίρεση του παθογόνου τμήματος του εντέρου, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής και, για κάποιους, σημαίνει ελευθερία να προγραμματίζουν τη ζωή τους χωρίς το άγχος της διαθεσιμότητας μιας τουαλέτας!
  • Η ειλεοστομία δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για μια πλήρη και δραστήρια ζωή.