Τι είναι η κολοστομία

Ορισμένες ασθένειες του παχέως εντέρου οδηγούν στην ανάγκη δημιουργίας μιας τεχνητής εξόδου (στομία) των περιττωμάτων.

Η κολοστομία επομένως είναι ένα τεχνητό χειρουργικό άνοιγμα του παχέως εντέρου (κόλον) το οποίο στερεώνεται στα κοιλιακά τοιχώματα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη διαφοροποίηση της κανονικής λειτουργίας εκκένωσης του παχέως εντέρου.

Η στομία είναι κόκκινη και υγρή. Επιπλέον δεν έχει νευρικές απολήξεις και επομένως αίσθηση

Τοποθεσία

Η κολοστομία μπορεί να δημιουργηθεί σε οποιαδήποτε σημείο του παχέως εντέρου και η ακριβής θέση εξαρτάται από τον σκοπό πραγματοποίησης της επέμβασης. Στις περισσότερες περιπτώσεις η κολοστομία βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς

Οι κενώσεις

Το φαγητό από το στομάχι ταξιδεύει στο λεπτό έντερο, όπου τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός απορροφώνται αφήνοντας ένα υγρό μείγμα αχώνευτης ύλης και νερού. Στην συνέχεια, η ύλη αυτή, προχωράει στο παχύ έντερο όπου και αποθηκεύεται μέχρι την απόρριψη της από τον οργανισμό μέσω της στομίας. Το παχύ έντερο απορροφά νερό από την αχώνευτη ύλη. Συνεπώς η υφή των κενώσεων εξαρτάται από το μήκος του παχέως εντέρου πού έχει απομείνει. Όσο μεγαλύτερο μέρος του εντέρου έχει μείνει τόσο πιο στέρεα θα είναι τα κόπρανα.

Ο σάκος

Η κολοστομία δεν έχει σφιγκτήρα μυ, και επομένως ο ασθενής δεν μπορεί να ελέγξει τις κενώσεις. Συνεπώς ένας κλειστός σάκος, που ονομάζεται σάκος κολοστομίας χρησιμοποιείται για τη συλλογή και στη συνέχεια την απόρριψη των κενώσεων. Ο σάκος πρέπει να παραμένει συνεχώς πάνω στην στομία.